Ik herinner me een memorabele vakantie in Italië, samen met mijn ouders. We waren op doortocht met de auto naar Lago di Trasimeno, een uitgestrekt meer dat net nog in Umbrië ligt maar flirt met de grens van Toscane. Moe van de vele kilometers rijden (ik had gelukkig de hele achterbank als enige dochter), stopten we in Modena om te overnachten. Dit is de geboortestad van Luciano Pavarotti 🎤 en de thuishaven van blitse sportwagens zoals Ferrari.
Die avond aten we de heerlijkste pizza op het terras van een simpel maar lekker restaurantje. Daar leerden we trouwens dat je in Italië op restaurant niet enkel voor je pizza betaalt, maar ook voor je vork, mes, servet, bord, enz. Maar goed: deze vertaler dus is geïnteresseerd in de oorsprong van het woord pizza.
Oorsprong
Het woord pizza 🍕 stamt waarschijnlijk af van het Latijnse werkwoord pinsere (vertaling: fijnmalen of stampen). Sommigen beweren dat de oorsprong van de pizza in het Middellandse Zeegebied ligt, bij de Etrusken. Zij leefden ongeveer van de achtste tot de eerste eeuw voor Christus in Italië waar nu de provincies Toscane, Umbrië en Lazio liggen.
Eén ding is zeker: de pizza die wij vandaag kennen, is van Italiaanse oorsprong.
Rond de 17de eeuw aten de Italianen pizza als boerengerecht in de armere delen van de stad Napels. Je kunt het vergelijken met onze Vlaamse hutsepot of de Spaanse paella: ontstaan als goedkope maar lekkere en ondertussen streekgebonden gerechten, delicatessen zelfs.
Tomatensaus, mozzarella, basilicum
In 1889 werd Raffaele Esposito, de beroemdste "pizzaiolo" (vertaling: pizzamaker) van Napels, uitgenodigd door Koning Umberto I en zijn vrouw Margaretha om voor hen te koken op het paleis.
De pizzaiolo besloot voor deze gelegenheid een speciale pizza te bereiden met tomatensaus 🍅, mozzarella en basilicum. Deze kleuren staan op de vlag van het Koninkrijk Italië dat eerder werd opgericht. De Italiaanse driekleuren of "tricolore" zijn hier ontstaan!
Die pizza was echt de favoriet 💯van de koningin, dus werd de "pizza Margherita" naar haar genoemd. Later werd de Margherita de basis voor alle pizza's.
Vertaling nodig?
Het woord "pizza" heeft een rijk verleden maar is vandaag eenvoudig universeel. Bestel een pizza in het Italiaans, Spaans of Frans en iedereen begrijpt je. Niemand heeft nood aan een vertaling in dit geval.
Heb je soms boodschappen die wél vertaling nodig hebben? Of wil je smakelijk geschreven leuke teksten? Neem dan als de bliksem contact met 👉vertaalbureau EmMaLingua!