Cadillac met caravan op de camping

Kempisch dialect in De Kemping op één: kan dat?

Taalspecialist Ruud Hendrickx geeft raad aan Tijs Vanneste

Ruud Hendrickx is taaladviseur bij de VRT en dé referentie als het gaat om het correcte gebruik van onze Nederlandse taal.

Kempische zanger Tijs Vanneste, bekend van hits als Ziet em duun, heeft een gesprek met Ruud over het gebruik van dialect op de openbare omroep in de serie met de prachtige titel "De Kemping". 

De Kemping is een serie over jongeren met een achterliggend probleem die moeilijk aan werk raken. Tijs helpt hen werkervaring op te doen via het programma.

20 april 2021

Tijs Vanneste, ons allerbekend om zijn electropopnummer Ziet em duun, verzamelt in het VRT-programma "De Kemping" 9 jongeren met weinig of geen werkervaring rond zich om in zijn geliefde Kempen een camping op te starten. Deze mensen hebben allemaal een rugzak, zoals een (vroegere) verslaving, armoede of een gedragsstoornis waardoor ze moeilijk aan het werk raken of hun werk niet kunnen behouden. 

Tijs zet de deelnemers aan het werk in zijn Kemping. Ze beslissen allen mee over het project en engageren zich om het tot een succes te brengen. Als vroegere leerkracht in het bijzonder onderwijs coacht Tijs de jongeren als geen ander en hij reikt hen een mooie werkervaring aan om later op de arbeidsmarkt te kunnen toepassen. 

Taaladvies

Wie dit programma volgt op één,  zal het wel al gezien hebben: iedereen spreekt Kempisch dialect. Het doet ons direct denken aan Natalia of Tom Boonen, zeer plat en toch charmant.  Kan dialect op de openbare omroep, waar het Algemeen Nederlands als absolute voorbeeld geldt?  Tuurlijk, VRT is moderner dan we denken. Of zijn we Eigen Kweek, de VRT-serie over West-Vlaamse aardappelboeren die plots wiet gaan kweken, vergeten 😂? 

Hieronder kan je het gesprek volgen tussen Tijs Vanneste en Ruud Hendrickx, taalspecialist en trouwens de taaladviseur van de VRT

Link naar Video

Ingediend door Dirk Van Kerckhoven op 02 juni 2021

Permalink

Eigenlijk is het al voor een groot deel al te laat: er is zeer veel verloren gegaan inzake de dialecten. Zend ze uit, maak er geen probleem van en indien je enkel artificieel en gekuist Vlaams op tv wil, schrap dan die andere talen ook maar. Er bestaat zoiets als ondertiteling.

Ik ben zelf ook liefhebber van dialecten, ze mogen niet verloren gaan! Het is zo charmant, blij dat er meer aandacht is vandaag ervoor 👍.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
Het kan even duren voor uw reactie op de website verschijnt. Nieuwe reacties zijn pas zichtbaar nadat een beheerder ze heeft goedgekeurd.